☑️ Bekijk hier de beste loopband aanbiedingen k

Loopband trainingen

Heb je thuis een loopband en vraag je je af welke loopband trainingen er zijn dan ben je hier op de juiste plek. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om op een loopband te trainen. De beste loopband trainingen voor jou sluiten aan bij jouw doelen en je fitness niveau.
In dit artikel gaan we in op de verschillende manieren hoe je kan trainen op een loopband. Er is niet één manier die het beste is, vaak zal juist de afwisseling van de verschillende soorten trainingen het beste resultaat opleveren. We leggen later uit waarom dat zo is.

Overzicht soorten loopband trainingen

We kunnen onderscheid maken in verschillende vormen van trainen op een loopband. Of je nu op een loopband trainen gaat of buiten gaat lopen, er zullen veel overeenkomsten zijn. Je zou de volgende onderverdeling kunnen maken:

  • basistraininng
  • intervaltraining
  • heuveltraining
  • cardiotraining

Het is mogelijk om trainingen te combineren en iedere training kan weer een verschillende invulling hebben. Ook kan je discussiëren over de naamgeving. Zo is een cardiotraining ook een heel goede basis training. Maar wij hebben voor nu gekozen voor deze indeling.

Basis training

Een goede manier om te beginnen met lopen op een loopband is om een basistraining te volgen. Dit kan bestaan uit een warm-up van 5-10 minuten, gevolgd door een periode van rustig lopen of joggen op een lage intensiteit, gevolgd door een periode van snel lopen of rennen op een hoge intensiteit, en afgesloten met een cooling-down van 5-10 minuten.

Interval training

Een andere manier om op een loopband te trainen is door middel van intervaltraining. Dit houdt in dat je afwisselend korte(re) periodes van hoge intensiteit afwisselt met langere periodes van lage intensiteit.

Voorbeeld interval training
30 seconden rennen op een hoge intensiteit, gevolgd door 60 seconden wandelen op een lage intensiteit, herhaal dit gedurende 15-20 minuten.

Het bovenstaande voorbeeld is slechts één mogelijke vorm van interval training. In dit artikel gaat het te ver om uitgebreid de verschillende soorten interval trainingen te bespreken. Wat wel wel kunnen zeggen is dat het verschillend aantal loopband trainingen met intervallen oneindig is. Wat goed is als deze interval trainingen passen bij het doel wat je na streeft. Wil je hier meer over weten lees dan alles over loopband interval trainingen.

Heuveltraining

Als je op zoek bent naar een uitdagende training op de loopband, kun je heuveltraining proberen. Dit houdt in dat je de loopband op een helling zet en deze gebruikt om als het ware heuvelop te lopen. Begin met een lage helling en bouw dit geleidelijk op naar een hogere helling, om zo de intensiteit van je training te verhogen.
Uiteraard moet je hiervoor over een loopband met helling beschikken.

Cardiotraining

Een andere manier om op een loopband te trainen is door middel van cardiotraining. Dit houdt in dat je lange periodes op een lage intensiteit loopt of rent, om je hartslag op te voeren en je conditie te verbeteren. Probeer afwisselend sneller te lopen en te wandelen om de training uitdagender te maken.

Loopband trainingen afwisselen

Het is goed om te variëren in looptrainingen om verschillende redenen. Ten eerste kan het helpen om blessures te voorkomen, omdat het doen van dezelfde bewegingen steeds opnieuw de kans op overbelasting van bepaalde spieren vergroot. Door af en toe te variëren in de manier waarop je traint, kun je ervoor zorgen dat je spieren in balans blijven en dat je geen blessures oploopt.

Ten tweede kan het variëren van je trainingen ervoor zorgen dat je trainingen uitdagend blijven en dat je je doelen behaalt. Als je steeds op dezelfde manier traint, kan je lichaam zich aanpassen en kan het moeilijker worden om vooruitgang te boeken. Door af en toe te veranderen van routine, kun je ervoor zorgen dat je je lichaam blijft uitdagen en dat je je doelen blijft behalen.

Ten derde kan het variëren van je trainingen ervoor zorgen dat je meer plezier hebt tijdens het trainen. Als je steeds dezelfde dingen doet tijdens je trainingen, kan het saai worden en kan het moeilijker zijn om gemotiveerd te blijven. Door af en toe te veranderen van routine, kun je ervoor zorgen dat je trainingen interessant blijven en dat je plezier blijft hebben in het trainen.

Loopband trainingen: veel gestelde vragen

Hoe kan ik mijn loopband trainingen afwisselen?

Er zijn veel manieren om je loopbandtraining af te wisselen om ervoor te zorgen dat je je doelen behaalt en dat je training uitdagend blijft. Je kunt bijvoorbeeld afwisselend lopen, rennen, joggen, of steppen op de loopband, of je kunt de helling en de snelheid van de loopband veranderen om de intensiteit van je training te verhogen. Je kunt ook verschillende oefeningen doen, zoals buikspiertraining of arm- en beenoefeningen, om je training af te wisselen.

Wat is een goed tempo voor mijn loopbandtraining?

Het juiste tempo voor loopbandtraining is afhankelijk van je doelen en je fitnessniveau. Als je net begint met loopbandtraining, is het aan te raden om te beginnen met een lager tempo en dit geleidelijk op te bouwen naar een hogere intensiteit. Als je al wat ervaring hebt, kun je proberen om je tempo af te wisselen tijdens de training, bijvoorbeeld door af en toe te rennen of te joggen.

Alles voor de sportfan

Redactie

Op loopband365.nl lees je allerlei informatie over loopbanden. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie