Wat is het nut van het gebruik van compressiekousen voor hardlopen en meer specifiek; bij het hardlopen op een loopband.
Hardlopen op een loopband kan een effectieve manier zijn om in vorm te blijven en je conditie te verbeteren. Veel hardlopers dragen speciale kleding en accessoires om hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Compressiekousen zijn hier een voorbeeld van. Maar wat is het nut van compressiekousen voor hardlopers op een loopband en zijn ze de moeite waard om aan te schaffen? In deze blog bekijken we de voordelen en nadelen van compressiekousen voor hardlopers op een loopband en geven we enkele voorbeelden van populaire compressiekousen op de markt.
Wat zijn compressiekousen voor hardlopen?
Compressiekousen zijn speciaal ontworpen kousen die bedoeld zijn om de bloedcirculatie te verbeteren tijdens het hardlopen. Ze zijn gemaakt van stevig, elastisch materiaal en bieden een compressie van de onderbenen en enkels om de bloedstroom te bevorderen en spierschade en spiervermoeidheid te verminderen. Dit kan helpen om het herstel tijdens en na het hardlopen te verbeteren en blessures te voorkomen.
Wat zijn de voordelen van compressiekousen bij hardlopen?
Compressiekousen dragen bij aan een verbeterde doorbloeding en minder spierbeschadiging tijdens het hardlopen. Daardoor herstel je sneller na een training en wordt het risico op blessures iets kleiner.
Waar let je op bij het kopen van compressiekousen voor hardlopen?
Er zijn verschillende merken en types compressiekousen op de markt, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken welke het beste bij jouw behoeften past.
Als je op zoek bent naar compressiekousen voor hardlopen, is het belangrijk om te kiezen voor kousen met een hoge compressiegraad en een goede pasvorm. Kies ook voor kousen gemaakt van ademend materiaal om transpiratie te verminderen en het comfort te verhogen.
Bekende merken die goede compressiekousen voor hardlopen aanbieden, zijn bijvoorbeeld 2XU, CEP en SKINS. Overigens bestaan er compressiekousen met en zonder voet. Compressiekousen zonder voet worden ook wel ‘Calf Guards’ of ‘Compressie tubes’ genoemd.
Compressiekousen 2XU
Compressiekousen Decathlon
Pasvorm
De pasvorm van compressiekousen is heel erg belangrijk. Zijn ze te strak dan knellen ze de doorbloeding af en zijn ze te wijd doen ze hun werk niet. Gebruik de maattabellen van de leverancier.
Deze maattabellen zijn bedoeld om je te helpen de juiste maat compressiekousen te kiezen. De tabellen verschillen per leverancier, maar de meeste tabellen bevatten dezelfde informatie, zoals de lengte van het been en de omtrek van de enkel en het been op verschillende punten.
Sommige tabellen bevatten ook informatie over de juiste positie van de kous op het been en de juiste manier om de kous aan te trekken. Het is aan te raden om de maattabel van de leverancier te raadplegen voordat u compressiekousen koopt, zodat u zeker weet dat u de juiste maat kiest.
Als u twijfelt over de juiste maat, kunt u het beste contact opnemen met de leverancier of een arts of medisch professional voor advies.
Zijn compressiekousen bewezen effectief?
Er zijn verschillende studies die de effectiviteit van compressiekousen voor hardlopen onderzoeken. Deze studies zijn meestal te vinden in wetenschappelijke tijdschriften of online op websites van wetenschappelijke organisaties. Je kunt ook informatie over compressiekousen voor hardlopen vinden op websites van sportspecialisten of sportmedische organisaties.
Voorbeelden van de resultaten van verschillende studies zijn:
The effect of graduated compression stockings on running performance
Compression Stockings and Exercise: A Systematic Review
Hebben compressiekousen bij hardlopen op een loopband nut?
Jazeker wel. Compressiekousen zijn bewezen effectief bij het hardlopen. Dus ook bij het hardlopen op een loopband. Omdat het loopvlak van een loopband vaak al een hele goede demping heeft, loop je minder spierbeschadiging op, de klappen waarmee je neerkomt zijn immers minder hard. Daardoor geven compressiekousen dus wel wat minder voordeel dan wanneer je op een harde ondergrond loopt. Je zou ook met een wat kleinere compressiegraad toe kunnen.
Aandachtspunten bij gebruik compressiekousen
Denk niet dat je door het gebruik van compressiekousen bij het hardlopen (al dan niet op een loopband) direct harder gaat lopen. Het voordeel zit hem met name in een verbeterd herstel na een training doordat de spieren iets minder spierbeschadiging oplopen.
Indirect gaan je prestaties natuurlijk wel (iets) sneller vooruit omdat je sneller herstelt en de volgende training beter aan kunt. Kies dan wel de juiste training op de loopband.
Compressiegraad van compressiekousen
Compressiegraad is de mate waarin compressiekousen de bloedcirculatie in de benen bevorderen. De compressiegraad van compressiekousen wordt gemeten in millimeter kwik (mmHg) en kan variëren van licht tot sterk. Een lage compressiegraad is geschikt voor het behouden van de bloedcirculatie tijdens lange vluchten of autoritten, deze kan je dus gebruiken om het herstel te bevorderen na het lopen.
Compressiekousen met een hoge compressiegraad zijn meestal steviger en moeilijker aan te trekken dan kousen met een lage compressiegraad en zijn beter voor het hardlopen.
Het is moeilijk om te zeggen welke compressiegraad het beste is voor hardlopen omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de individuele behoeften en voorkeuren van de hardloper. Op een zachtere ondergrond (bijvoorbeeld een onverhard pad of loopband) is de demping beter en kan je met een lagere compressiegraad toe.
Veel gestelde vragen
Welke compressiegraad is geschikt voor hardlopen
Het antwoord op deze vraag is dat het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de individuele behoeften en voorkeuren van de hardloper. Ook de ondergrond waar op gelopen wordt is van belang. Bij hardere ondergronden kies je een hogere compressiegraad.
Wat is belangrijk bij de pasvorm van een compressiekous?
Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten bij het kiezen van een compressiekous voor hardlopen wat betreft de pasvorm. Ten eerste is het belangrijk dat de kous goed aansluit op uw been zonder te knellen of te wrijven. De kous moet comfortabel zitten en u moet vrij kunnen bewegen zonder dat de kous belemmerd. Verder is het belangrijk dat de kous op de juiste manier is geplaatst, met de compressiekracht stevig rond de enkel en afnemend naar de bovenkant van het been. Als de compressiekracht niet correct is verdeeld, kan dit leiden tot ongemak of zelfs letsel.
Redactie