Ben je op zoek naar een loopband vanaf €2000 dan kom je al snel bij een professionele loopband terecht.
Loopbanden in deze categorie zijn uitermate geschikt als je ‘echt’ hardloopt. Zeg vanaf 14-15 km/u en alle snelheden daarboven. Deze professionele loopbanden worden vaak bij sportscholen, revalidatiecentra en fysio praktijken gebruikt, maar als je een serieuze hardloper bent kan je een professionele loopband ook prima thuis gebruiken.
We leggen uit welke eigenschappen van een loopband maken dat het een ‘professionele’ loopband is en waar je op moet letten als je zo een hardloopband kopen gaat. Ook vind je hier een overzicht van de beste professionele loopbanden en overwegingen waarom het best de moeite waard is wat meer geld uit te geven en direct een hele goede professionele loopband aan te schaffen.
Aanbod professionele loopbanden
Het aanbod is best groot. Je ziet dat er een aantal merken zijn die zich meer specifiek op dit duurdere segment richten. We noemen bijvoorbeeld Bowflex, Maxxus, Sole Fitness, Tunturi, Toorx en Kettler.
Loopband professioneel – zonder motor
Lees ook ons artikel ‘loopband zonder motor‘ waarin we alle informatie over dit soort loopbanden bij elkaar hebben gebracht.
Professionele loopband – waar herken je die aan?
Een professionele loopband maakt het mogelijk veel en hard te lopen zonder dat dit problemen oplevert. Maar waaraan herken je nu een professionele loopband vraag je je misschien af. Het simpele, maar ook te gemakkelijke, antwoord is de prijs. Toegegeven, de prijs is altijd hoger dan ‘gewone’ loopbanden, maar dat heeft oorzaken en is te verklaren.
Een professionele loopband heeft bijvoorbeeld de volgende bijzonderheden:
- Een hoog motor vermogen
Dit grote vermogen van de motor maakt het mogelijk de loopband sneller en soepeler te laten draaien. Ook als de gebruiker wat zwaarder is. Tevens maakt een grote motor vaak wat minder geluid omdat hij niet ‘vol belast’ wordt.
Overigens zijn er ook loopbanden zonder motor, we komen hier later op terug.
Loopband professioneel – zonder motor
Een loopband zonder motor gebruikt geen stroom. Door een uitgekiend ontwerp zorg je zelf voor het ronddraaien van de loopband en ook nog eens in het tempo wat jij loopt. Er is niet veel keuze maar zeker de moeite waard om eens naar dit type loopband te kijken.
- Groot loopoppervlak
Het loopoppervlak is groot, zodat je langere passen kunt maken, dat gebeurt automatisch wanneer je harder gaat lopen. Alhoewel de trend bij hardlopen is de paslengte kort te houden en de frequentie van het aantal stappen hoog. Ook als je wat langer bent kan je met een wat groter loop oppervlak beter uit de voeten. - Hoger gewicht en dus betere stabiliteit
Een professionele hardloopband is zwaarder, groter en stabieler. Dus in het algemeen minder geschikt om na iedere training op te bergen. Koop je een professionele loopband voor thuis, hou er dan rekening mee dat je voldoende ruimte hebt. Toch heeft bijvoorbeeld Bowflex ook modellen die je op kunt klappen in deze prijsklasse. - Betere demping
Een betere demping zorgt er niet alleen voor dat de kans op blessures voor jou minder wordt, maar ook dat de loopband langer mee gaat. - Hellingshoek
Heuveltraining is een zeer efficiënte hardlooptraining. Van loopband in deze prijsklasse mag je verwachten dat de hellingshoek automatisch instelbaar is. - Boordcomputer en connectiviteit
Een duidelijke display, trainingsprogramma’s en de mogelijkheid van fitness apps gebruik te maken, zorgen ervoor dat je effectief kunt trainen.
Al met al zie je dat je op een heleboel dingen moet letten waar je toch al op moet letten, ook als je een goedkope loopband kopen gaat. Vaak zijn de duurdere loopbanden beter omdat ze op alle punten die belangrijk zijn beter scoren.
Professionele loopband voor thuis – overwegingen
Ben je een fanatieke hardloper en wil je ook als het weer het niet toelaat om buiten te trainen jouw trainingen af kunnen werken, of ben je om een andere reden aan huis gebonden, dan is het kopen van een hardloopband een optie.
Of dat een professionele hardloopband moet worden is afhankelijk van jouw ambities, maar ook van jouw budget natuurlijk. Onze ervaring is dat wanneer je bij de (eerste) aanschaf wat meer geld uitgeeft aan een fitness toestel dit uiteindelijk wel zijn nut heeft. De voorwaarde is wel dat je loopband ook vaak gebruikt natuurlijk.
Een wat duurdere loopband is vaak van hogere kwaliteit, je kan fijner trainen, behoud langer zijn waarde, gaat langer mee en je ‘groeit’ er niet zo snel uit als je prestaties vooruit gaan. Dus mocht het budgettair uitkomen is een professionele loopband zeker geen slechte keuze.