Loopbanden zonder motor, ook wel bekend als loopbanden zonder stroom of mechanische loopbanden, zijn een populaire keuze onder fitness-enthousiasten. Ze zijn een betaalbare en effectieve manier om thuis te trainen en te werken aan uw conditie en gezondheid.
Uit het grote aanbod loopbanden heeft het aanbod aan loopbanden zonder motor slechts een klein aandeel. Vaak is een loopband zonder motor of heel goedkoop of heel duur.
In dit artikel leggen we uit wat de voordelen van een loopband zonder motor zijn en welke loopbanden zonder motor er op de markt zijn.
Voordelen van een loopband zonder motor
Een loopband zonder motor heeft een aantal voordelen ten opzichte van loopbanden die wel een motor hebben. Mogelijk is een loopband zonder motor kopen vanwege deze voordelen voor jou interessant.
Sowieso heeft een loopband voordelen die zowel voor loopbanden zonder motor als met motor gelden.
Loopband zonder stroom – energiezuinig
In tegenstelling tot loopbanden met een elektrische motor, waarvan de stroomverbruik vaak hoog is en die afhankelijk zijn van een stopcontact, werken loopbanden zonder motor op de kracht van de gebruiker. Dit betekent dat je geen stroom nodig hebt om te kunnen trainen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Stil
Daarnaast zijn loopbanden zonder motor ook stiller en minder storend voor anderen in jouw huis. Dit is een groot voordeel voor mensen die in appartementen wonen of als je ‘s nachts wilt trainen zonder iemand te storen.
Milieuvriendelijk
Verder zijn loopbanden zonder motor ook beter voor het milieu. Ze bevatten geen elektrische componenten en dus geen emissies van koolstofdioxide. Dit maakt ze een duurzamere optie dan loopbanden met motor. Dat is tegenwoordig zeker een pré, je wilt namelijk niet dat jij fit wordt ten koste van de algemene gezondheid van iedereen.
Kosten loopband zonder motor
De kosten van zo een loopband zullen in het gebruik lager zijn. Dit komt uiteraard omdat je geen stroom gebruikt.
De aanschafprijs is vaak ook veel lager, simpelweg omdat je geen dure aandrijving nodig hebt en de loopband daardoor goedkoper geproduceerd kan worden.
Echter zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op deze regel. Er zijn ook hele professionele loopbanden zonder motor die uiteraard ook een ‘professionele prijs’ hebben.
Minder blessures
Ten slotte kan een loopband zonder motor ook nog eens beter zijn voor je spieren en gewrichten. Dit komt doordat je zelf de weerstand en de snelheid van de loopband bepaalt, wat beter aansluit bij je eigen tempo en fitnessniveau..
Kan je bij een loopband met motor gedwongen worden een (te)hoog tempo te lopen, bij een loopband zonder ben jij diegene die het tempo bepaalt. Ben je te hard begonnen met lopen dan zakt jouw tempo, en dus dat van de loopband, automatisch als je wat moeier wordt. Dit in tegenstelling tot een loopband met, die dezelfde snelheid door blijft draaien.
Loopband zonder motor – Veel gestelde vragen
Zijn loopbanden zonder motor minder effectief dan loopbanden met motor?
Niet per se. Het hangt af van je doelstellingen en wat voor soort training je wilt doen en van het type loopband. Een goedkopere loopband zonder motor kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden voor conditietraining, maar minder goed voor intervaltraining of snellere loopsessies.
De professionele loopbanden zonder motor zijn juist weer heel geschikt voor hogere snelheden in jouw eigen tempo.
Zijn loopbanden zonder motor beter voor mijn gewrichten en spieren?
Misschien wel. Zoals we eerder al zeiden, kan een loopband zonder motor beter aansluiten bij je eigen tempo en fitnessniveau, wat kan helpen om overbelasting te voorkomen en je spieren en gewrichten te beschermen. Maar ook hier geldt dat het belangrijk is om goed op te letten tijdens het trainen, en eventuele pijn of ongemakken serieus te nemen.
Redactie