Als je van plan bent om een loopband of hometrainer aan te schaffen voor thuis, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal criteria om ervoor te zorgen dat je het juiste apparaat kiest voor jouw behoeften. Hieronder zullen we enkele van de belangrijkste criteria bespreken, evenals de voor- en nadelen van beide apparaten en enkele veel gestelde vragen met hun antwoorden.
Definitie loopband en hometrainer
Een loopband is een apparaat dat wordt gebruikt om te lopen of te joggen, meestal binnenshuis. Loopbanden zijn ontworpen om lange afstanden te kunnen afleggen en bieden vaak verschillende programma’s en niveaus van weerstand om aan je behoeften te voldoen. Ze zijn ideaal voor cardio- en uithoudingsvermogenstraining.
Een hometrainer is een apparaat dat wordt gebruikt om thuis te trainen en kan worden gebruikt voor cardio- en spierversterkende oefeningen. Je doet dat door een fietsbeweging te maken. Hometrainers zijn vaak niet opvouwbaar en nemen vaak wat minder ruimte in beslag dan loopbanden.
Gebruiksdoel
Een van de belangrijkste criteria om rekening mee te houden bij het kiezen tussen een loopband en een hometrainer is jouw persoonlijke voorkeur in de beweging die je doet. Lopen of fietsen. Dat maakt nogal een verschil.
Beide apparaten zijn zeer geschikt voor cardio- en uithoudingsvermogenstraining, en in mindere mate voor spierversterkende oefeningen.
Een loopband is een uitstekende keuze als je goed belastbaar bent. Dan bedoelen we met name je ‘onderdanen’ en je ‘core’. Wandelen en (vooral) hardlopen geven veel belasting op je benen en onderrug. Je hele lichaam moet gedragen worden en met hardlopen heb je ook nog eens last van schokbelasting. Goede loopbanden hebben een betere demping. Je loopt dan als het ware op een zachte ondergrond en loopt zodoende wel wat minder spierschade op dan wanneer je buiten op een harde ondergrond loopt.
Met fietsen zit je op het zadel en hoeft je lichaam niet jouw hele gewicht te dragen. Ook heb je geen last van schokbelasting. Door ‘te zwaar’ te fietsen, dus met een te hoge weerstand, kan je wel je knieën te zwaar belasten. Dat is iets waar je voor op moet passen, maar verder is de kans op blessures op een hometrainer nihil. Dit terwijl je toch serieus aan je conditie kunt werken.
Ruimtebeschikbaarheid
Een ander belangrijk criterium is de ruimtebeschikbaarheid in je huis. Loopbanden nemen meestal meer ruimte in beslag dan hometrainers, dus als je beperkt bent in de beschikbare ruimte, kan een hometrainer een beter alternatief zijn.
Budget
Budget is natuurlijk ook een belangrijke factor bij het kiezen tussen een loopband en een hometrainer. Loopbanden zijn vaak duurder dan hometrainers, dus als je beperkt bent in je budget, kan een hometrainer een goede optie zijn.
Voor- en nadelen van loopbanden:
Voordelen:
- Ideaal voor cardio- en uithoudingsvermogenstraining
- Bieden vaak verschillende programma’s en niveaus van weerstand
- Comfortabel loopoppervlak
- Geschikt voor alle weersomstandigheden
Nadelen:
- Meer belastend, grotere kans op blessures, zeker bij hardlopen. In mindere mate bij wandelen.
- Nemen meer ruimte in beslag
- Beperkt in het aantal oefeningen dat je kunt doen
Voor- en nadelen van hometrainers:
Voordelen:
- Neemt minder ruimte in beslag
- Kans op blessures is nihil
- Veel leuke apps beschikbaar
- Ideaal voor langere duurtrainingen.
Nadelen:
- Je verbrand minder calorieën dan bij hardlopen/
- Sommige modellen hebben een minder comfortabel zitvlak
Loopband of hometrainer – Samenvatting
In samenvatting zijn er een aantal belangrijke criteria om rekening mee te houden bij het kiezen tussen een loopband en een hometrainer voor thuisgebruik. Zoek naar een apparaat dat past bij je gebruiksdoel, houd rekening met de ruimtebeschikbaarheid en je budget, en kies een comfortabel apparaat dat aan je behoeften voldoet. Door de voor- en nadelen van beide apparaten te overwegen en de veel gestelde vragen en antwoorden in overweging te nemen, kun je de juiste keuze maken voor jouw behoeften.
Sowieso is het verstandig om efficiënt te trainen. Lees meer hierover in het artikel loopband trainingen.
Loopband of hometrainer – Veelgestelde vragen
Is een loopband beter voor mijn knieën dan een hometrainer?
Fietsen is minder belastend voor je knieën dan hardlopen. Je moet niet een te hoge weerstand gebruiken op de hometrainer. Hardlopen geeft sowieso een hogere belasting op je beenspieren en gewrichten. De betere loopbanden hebben ook vaak een betere demping waardoor de impact op spieren en gewrichten minder word.
Is een loopband beter om af te vallen dan een hometrainer?
Op een loopband verbrand je meer calorieën, dus ja. Daar staat tegenover dat vooral hardlopen veel impact op je spieren heeft. Op een een hometrainer kan je net zoveel calorieën verbranden maar dan zal je meer tijd moeten trainen. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de intensiteit van jouw workout.
Kan ik mijn eigen programma’s maken op een loopband of hometrainer?
Dit hangt af van het specifieke model dat je kiest. Sommige loopbanden en hometrainers bieden de mogelijkheid om je eigen programma’s te maken of aan te passen, terwijl andere modellen beperkt zijn tot voorgeprogrammeerde programma’s. Als je van plan bent om je eigen programma’s te maken of aan te passen, is het belangrijk om te kijken naar modellen met deze functie.
Redactie