Als je twijfelt tussen een crosstrainer of loopband kopen dan gaan we jou helpen met het maken van de beste keuze. Of een crosstrainer of loopband beter is als fitness apparaat daar kunnen we geen antwoord op geven. Dat verschilt namelijk per persoon, wat je hier wel gaat vinden alle voordelen en nadelen van zowel een loopband als van een crosstrainer.
Je kan dan met deze informatie de afweging crosstrainen vs loopband maken.
Crosstrainer of loopband – eigenschappen
Eerst maar eens de eigenschappen van zowel de crosstrainer beschrijven voordat we in detail in gaan op de specifiek voordelen en nadelen. Voor thuis gebruik was jarenlang de crosstrainer het meest populair, maar heel langzaam is dit aan het veranderen. De loopband is met een opmars bezig, dat komt omdat loopbanden steeds betaalbaarder worden.
Met een crosstrainer maak je een loopbeweging en doe je ook een workout met je armen. Dat doe je door hendels heen en weer te bewegen. Tijdens de loopbeweging kom je met je voeten niet los van de crosstrainer.Je kan je handen op verschillende manieren plaatsen en bij sommige crosstrainers kan je ook achteruit lopen/
Op een loopband, wandel of ren je net zoals je buiten doet. Je hebt daarbij een zweefmoment. Je armen bewegen mee maar worden niet extra getraind.
Verschillen en overeenkomsten: crosstrainer vs loopband
Hieronder lopen we de verschillen en overeenkomsten tussen de crosstrainer en loopband door en lichten ze toe.
Calorieën verbranden en afvallen: crosstraine vs loopband
Waar veel mensen natuurlijk nieuwsgierig naar zijn is hoeveel calorieën je bij een crosstrainer vs loopband verbrand. Als je doel is af te vallen is dat namelijk belangrijk. Bij dezelfde inspanning zal je ongeveer hetzelfde verbranden.
Op een loopband kan een hele goede loper die op hoge snelheid traint meer calorieën verbranden dan op een crosstrainer. Voor de gemiddelde thuis sporter zal het niet zoveel verschil maken of je op een crosstrainer of loopband traint. De intensiteit waarmee je traint maak wel veel verschil
Om af te vallen zijn beide apparaten geschikt. Je kan op beide apparaten cardio trainingen doen waarbij je tijdens de training vet verbrand en je kan op beide apparaten HIIT training doen waarbij je gedurende korte tijd veel koolhydraten verbrand maar jouw lichaam na de training ook nog ‘naverbrand’.
In beide gevallen geldt dat je aan de bak moet en dat het afvallen niet vanzelf gaat.
Impact op je gewrichten en spieren
Op de crosstrainer heb je geen zweefmoment en is de impact op je gewrichten klein. Je traint je beenspieren maar krijgt geen schokbelasting. Bij een loopband krijg je wel te maken met schokbelastingen. Bij het trainen op een loopband is het risico op blessures dan ook wat groter. Overigens is zijn de schokken op een loopband wel kleiner dan wanneer je op straat hard loopt en met een verstandige opbouw van je training kan je het risico op blessures tot nihil reduceren.
Met een crosstrainer kan je met je armen ook power geven. Je traint dus niet alleen je benen maar ook je armen. Verwacht echter niet dat je hele gespierde armen krijgt. Wil je dat dan moet je toch anders gaan trainen.
Jouw coördinatie en balans worden meer op de proef gestel op een loopband dan op een crosstrainer. Wat maakt dat je meer concentratie nodig hebt tijdens een workout op de loopband. Een serie kijken is daarom lastiger dan wanneer je op een crosstrainer traint.
Overigens vind ik zelf dat wanneer je wat serieuzer traint (intervallen, HIIT) ik liever mijn aandacht richt op je workout en de inspanning die ik doe.
Hoeveel ruimte neem een loopband of crosstrainer in
Tijdens jouw workout nemen zowel een crosstrainer als een loopband best wel wat ruimte in. Het verschil in grootte tussen een crosstrainer met achterwiel aandrijving (rear-driven) en een loopband is niet zo groot. Wel kan je een loopband vaak opklappen, waardoor een loopband wanneer je hem niet gebruikt minder ruimte in neemt.
Een front driven crosstrainer is vaak wat korter maar kan je niet opklappen. Tegenwoordig heb je crosstrainer die meer een stepper zijn. Je maakt daarbij meer een traploopbeweging dan een gewone loopbeweging. Deze frotn-driven crosstrainers kan je niet opklappen.
Geluid
Een crosstrainer is wat stiller dan een loopband. Een loopband heeft een motor die de band voortbeweegt en tijdens het lopen land je iedere pas op het loopvlak. De hoeveelheid geluid is ook afhankelijk van de demping en de kwaliteit van de motor. Duurdere loopband zullen wat minder geluid produceren.
Tip
Gebruik een beschermmat om de hoeveelheid geluid te beperken/dempen.
Deze mat beschermt tevens jouw vloer tegen beschadiging.
Overigens is het natuurlijk afhankelijk hoe en waar je woont of geluid voor jou specifieke situatie een issue is.
Prijs
Hoewel loopbanden steeds goedkoper worden blijven ze toch aardig aan de prijs. Zeker als je wat harder loopt (15 km/u of meer) dan heb je een duurder model loopband nodig. Overigens geldt ook voor crosstrainers dat wanneer je wat zwaarder bent en/of intensiever je wilt trainen je een wat beter (vaak duurder) model nodig hebt.
Conclusie Loopband of crosstrainer kopen
Ja, of je een loopband of crosstrainer kopen gaat is dus jouw eigen keuze. De keuze heeft ook met jouw doelen te maken en hoe fit je bent. Ben je herstellende van een blessure en/of is hardlopen te intensief voor je dan is een crosstrainer wat meer geschikt.
Wil je aan je PR’s werken en in plaats van hardlopen binnen trainen, dan zal je eerder een loopband kiezen.
We hopen dat je iiets meer over de verschillen te weten gekomen bent en wensen je veel sterkte met jouw keuze tussen een loopband of crosstrainer.
Meer informatie
Is jouw doel afvallen lees dan waar je op moet letten als je met trainen op een crosstrainer afvallen wilt. Ook hebben we uitgebreide informatie over calorieverbruik met de crosstrainer.
Om jouw algemene fitheid te verbeteren kan je ook eens bekijken of een aerobic stepper iets voor jou is. Zo een aerobic stepper kost relatief weinig en biedt enorm veel mogelijkheden. Ook als aanvulling op jouw trainingen op neen loopband of crosstrainer.
Redactie